Chef Asmawi Rozli atau Chef Mawi
menunjukkan cara membuat ‘Roti Canai Terbang ketika Festival Makanan Malaysia
di Malaysian Pavillion di Expo Milano 2015, Milan, Itali. - Foto BERNAMA
Milan (Itali): ‘Roti canai terbang’
oleh Chef Asmawi Rozli atau lebih dikenali Mawi menarik perhatian para tetamu
pada Festival Makanan Malaysia di Malaysian Pavillion di Expo Milano 2015
dengan kemahirannya memusingkan makanan kegemaran rakyat Malaysia itu di udara.
Mawi menunjukkan kepada para
penonton cara membuat roti canai bermula dari menguli hingga menebarnya di
udara sambil menari sehingga mendapat tepukan gemurah tetamu.
Roti canai antara hidangan Malaysia
yang dihidangkan kepada tetamu asing pada Festival Makanan Malaysia yang
dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di sini, malam tadi.
Tetamu turut dijamu dengan makanan
terkenal Malaysia lain seperti sate, rendang daging, asam laksa, dim sum,
karipap, goreng pisang, cucur udang dan bubur pulut hitam dan pengat pisang
serta teh tarik.
Selain makanan para tetamu
dihiburkan dengan persembahan kebudayaan Malaysia oleh para penari Jabatan
Kesenian dan Kebudayaan Negara.
Turut hadir isteri perdana menteri
Datin Seri Rosmah Mansor, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk
Seri Mustapa Mohamed dan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Datuk Seri
Mohamed Nazri Abdul Aziz. - BERNAMA
sumber : hmetro.com.my/
No comments:
Post a Comment