RUNSING dengan gelaran
Terengganu serba serbi mahal, seorang peniaga berazam menukar persepsi itu
dengan mengambil inisiatif menjual Nasi Lemak Samah pada harga 50 sen di premis
perniagaannya di Jalan Durian Burung, Kuala Terangganu.
Pemilik
kedai makan Dapo Barokah, Azahari Yusof, 39, berkata, persepsi terutama dalam
kalangan orang luar itu tidak sedap didengar kerana masih terdapat makanan yang
dijual pada harga murah di negeri ini.
“Jadi, saya ambil keputusan untuk jual makanan dan minuman pada harga
murah. Walaupun untungnya agak sikit, ia memberikan kepuasan kepada seorang
peniaga apabila pelanggan turut berpuas hati,” katanya.
Nasi
Lemak Samah sambal ikan bilis hasil air tangan isterinya, Elmawati Eri, 33,
dibuat atas permintaan pelanggan.
“Kalau
sebelum ini kita buat nasi lemak dan bungkus siap-siap, sekarang kita tukar
strategi perniagaan dengan menerima tempahan bagi menu itu. Selain itu, ada
menu lain seperti nasi lemak telur, nas lemak ikan dan nasi goreng ikan.
“Kita
juga ada menu masakan panas pada sebelah petang dan malam bermula harga RM3.50.
Ada juga menu laksa Sarawak yang dijual pada hari minggu,” katanya.
Dapo
Barokah turut memperkenalkan menu baharu, Doktor ABC sejak seminggu lalu dan
menarik minat pelanggan yang berkunjung ke kedai makannya itu.
Katanya,
Doktor ABC adalah menu hasil sumbangan idea kreatif Kuala Terengganu Residen (Kuterer)
yang banyak membantu sejak beliau mula membangunkan kedai di situ.
“Kini
Dapo Barokah ada menu baru, ABC dengan dua pilihan Doktor ABC dijual RM3.50 dan
mengandungi 13 bahan serta Meksi ABC (lapan bahan) berharga RM2.50,” katanya.
Dapo
Barokah beroperasi jam 3 petang hingga 12.30 tengah malam turut pasarkan produk
lokal seperti jus durian belanda dan ‘jem mung’.
sumber : sinarharian.com.my
No comments:
Post a Comment